sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Kasvisherkku joulupöytään


Tein itsenäisyyspäivän ateriaksi meille paahdettuja punasipuleita, jotka sitten söimme uunissa paahdettujen perunalohkojen ja palsternakan kera. Lasillinen punaviiniä täydensi aterian.

Resepti on peräisin River Cottage -nettisivujen tämänvuotisesta jouluosiosta. Se on Gill Mellerin kehittämä.

Hitaasti paahdettu sipuligratiini

6 sipulia, keltaista tai punaista (käytin siis punaisia)
2-3 valkosipulin kynttä kuorittuna ja viipaloituna
kourallinen timjamin oksia
6-8 laakerinlehteä
150 g kuivattuja luumuja
100 g kovaa sinihomejuustoa (käytin tällä kertaa Stiltonia)
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 rkl hienonnettua persiljaa
75 g paahdettuja hasselpähkinöitä (käytin cashewpähkinöitä)
50 g korppujauhoja
persiljaa koristeeksi, jos niin haluat

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Poista sipuleista juuren kärki ja paperiset kuoret. Leikkaa sipulit keskeltä kahteen samankokoiseen osaan paksuimmalta kohdaltaan. 

Ota sopivan kokoinen uunivuoka ja sivele pohja oliiviöljyllä. Ripottele suolaa ja pippuria ja laita timjamin oksat vuokaan. Asettele sipulinpuolikkaat tiivisti vuokaan leikkauspinta alaspäin. Laita vuoka uuniin 20-25 minuutiksi. Sipulien pinnan tulee hieman karamellisoitua.

Sipulien ollessa pilko hieman luumuja. Ota vuoka uunista ja alenna uunin lämpö 130 asteeseen. Laita laakerinlehdet sipulinpuolikkaiden alle ja ripottele ympärille valkosipulikynsien viipaleet ja pilkotut luumut. Peitä vuoka leivinpaperilla ja alumiinifoliolla ja laita takaisin uuniin tunniksi. 

Tällä välin paahda ja pilko pähkinät, murusta sinihomejuusto ja sekoita se korppujauhoihin persiljan kera. Ota vuoka uunista, nosta uunin lämpö 180 asteeseen. Poista folio ja leivinpaperi sipulien päältä ja ripottele kuorrute päälle. Lisää pari nokaretta voita kuorrutteen päälle ja laita vuoka takaisin uuniin noin 10 minuutiksi. 

Ota vuoka uunista ja anna sipulien vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Tarjoile muiden jouluherkkujen joukossa, maistunee hyvältä kinkun kylkiäisenäkin. Kasvissyöjän ruokapöytään tämä on erinomainen herkku kera uuniperunoiden ja juuresten.

Hyvää joulua ja vuoden vaihdetta kaikille osuuskuntalaisille ja muillekin blogin seuraajille! Minä merkitsin kalenteriini ensi vuoden toimintasuunnitelmasta lukkoon lyödyt päivät, jottei tule sovittua muuta päälle. Tehkääpä muutkin ROKkilaiset niin.

Ulla





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti