maanantai 26. elokuuta 2013

Punajuurireseptejä


Punajuuri-jauhelihakeitto

Teen tätä keittoa tilanteen mukaan joko etikkapunajuurista tai tuoreista punajuurista. Jos on kiire ja kellarista löytyy etikkapunajuuria, käytän niitä. Jos aikaa on enemmän, raastan tuoreet punajuuret keittoon ja lisään mausteeksi etikkaa ja hieman sokeria. Saattaa kuulostaa hullulta, mutta maistuu tosi hyvältä.

400 g hyvälaatuista naudan jauhelihaa
2 isoa tai 3-4 pientä sipulia
mustapippuria
4 rkl vehnäjauhoja
1,5 l vettä ja 3 lihaliemikuutiota
5 dl punajuuriraastetta (4-5 punajuurta)
persiljasilppua

Ruskista jauheliha, lisää viipaloitu sipuli joukkoon. Pyörittele paistinpannulla hetken aikaa, kunnes liha on kypsää. Sekoita vehnäjauhot joukkoon.
Kuori tuoreet punajuuret. Raasta karkeaksi raasteeksi. 
Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan, lisää lihaliemikuutiot joukkoon sekoittaen. Jos käytät tuoretta punajuurta, keitä niitä noin 10 minuuttia ennen lihan lisäystä. Jos käytät etikkapunajuuria, voit lisätä lihan paistinpannulta samantien. Tällöin keiton ei tarvitse kiehua kuin muutama minuutti. Ripottele päälle persiljasilppua. Tarjoa hyvän leivän kera. 
Tämä keitto ei juurikaan tarvitse suolaa, koska lihaliemikuutioista sitä tulee riittävästi.

Punajuuri-aurajuustolaatikko

1 kg punajuuria
2 sipulia
1,5 prk ruokakermaa
1 Aura-pala murusteltuna
mustapippuria, (suolaa)
basilikaa tai meiramia

Kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja laita voideltuun 2-litraiseen uunivuokaan. Kypsennä 200 asteessa 1,5 tuntia. Peitä leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Punajuurisipsit

5 punajuurta
2-3 tl ruokaöljyä
suolaa

Esilämmitä uuni 150 asteeseen. Kuori punajuuret. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Laita lastut kulhoon ja lisää öljy. Pyörittele punajuuriviipaleita, jotta saavat öljyä. Levitä viipaleet uunipellille leivinpaperin päälle. Laita uuniin 15 minuutiksi, ota pois ja kääntele viipaleet ympäri ja paista vielä 15 minuuttia. Varo, etteivät pala! Ripottele suolaa päälle ja anna jäähtyä. Syö!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti